Proud to be hout

De houten meubels van Bouman & Potter zijn gemaakt van massief hout van verschillende houtsoorten, zoals eiken, acacia en teak. Hout is een natuurproduct, dat reageert op zijn omgeving. En omdat iedere boom onder andere omstandigheden groot is geworden, is ieder meubel van hout uniek. Behandel een houten meubel daarom met liefde en zorg, dan gaat hij extra lang mee!

Er zijn een aantal dingen heel belangrijk om te weten als het gaat over hout. Als eerste: let goed op de luchtvochtigheid in je huis. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen 50% en 60%. Bij een hogere of lagere luchtvochtigheid kan hout gaan krimpen of uitzetten, de zogenoemde werking van het materiaal. Dit merk je bijvoorbeeld aan het klemmen van een lade of deurtje of kleine krimpscheurtjes. Maak je geen zorgen, het klemmen verdwijnt meestal vanzelf als het volgende seizoen begint. Ook raadt Bouman & Potter aan om schommelingen in temperatuur te vermijden. Dit kan invloed hebben op houten meubels.

Licht heeft ook invloed op de uitstraling van houten meubels. Staat jouw kast of tafel in daglicht? Dan zul je merken dat het materiaal hier in de loop van de tijd op kan reageren. Dit is afhankelijk van het soort hout en de afwerking van het materiaal.

Bouman & Potter raadt aan om hout niet in contact te laten komen met warme voorwerpen of vocht. Gebruik dus onderzetters om glazen of pannen op neer te zetten en voorzie vazen van een viltje. Beperk het afnemen van een houten meubel met een vochtige doek tot een minimum om de kwaliteit van een houten meubel te waarborgen. Wil je een tafel of kast toch afnemen met een vochtige doek? Kies dan voor een goed uitgewrongen zeem en neem het meubel daarna af met een droge, vocht opnemende doek.

GELAKT EIKENHOUT = ROBUUST, STOER, KARAKTER

Wat is eikenhout?
Eikenhout is één van de bekendste soorten hout, die wordt gebruikt in de meubelproductie. Dit type hout is erg sterk en staat garant voor jaren woonplezier. Europees eikenhout is minder gevoelig voor houtwerking dan bijvoorbeeld teakhout.

De eigenschappen van eikenhout
Je herkent eikenhout aan de robuuste uitstraling, de opvallende vlamtekening en warme kleurschakeringen. Omdat iedere boom anders is, kunnen er in een eikenhouten meubel meer of minder noesten en spiegels zichtbaar zijn. Gelakt eikenhout is afgewerkt met een matte lak, die het materiaal een natuurlijke uitstraling geeft en enige bescherming geeft tegen vocht en vlekken.

Het onderhoud van eikenhout
Je kunt een eikenhouten meubel afnemen met een vochtige doek en nawrijven met een droge doek. Alleen afstoffen is niet voldoende, het materiaal heeft regelmatig extra zorg nodig om zijn natuurlijke uitstraling niet kwijt te raken. Je kunt het te behandelen oppervlak schoonmaken met Natural Wood Cleaner. Breng daarna wat Mat Polish aan op een zachte doek, breng het egaal aan en laat drogen. Hardnekkige plekken kun je nogmaals behandelen. Herhaal deze behandeling 4 tot 6 keer per jaar.

ACACIAHOUT = ROBUUST, WARM

Wat is acaciahout?
Acaciahout is een hardhoutsoort, voornamelijk afkomstig uit Vietnam of India. Het hout wordt in de landen van herkomst geselecteerd en verwerkt. Zo garandeert Bouman & Potter jou een meubel met een karakteristieke uitstraling. De structuur en kleur van acaciahout is bij elke boom verschillend en dat zie je terug in de look van het meubel.

De eigenschappen van acaciahout
Waar verschillende delen acaciahout bij elkaar komen, kunnen kleine haarscheurtjes ontstaat. Deze fijne scheurtjes en noesten horen bij de eigenschappen van acaciahout en geven het materiaal een karakteristieke uitstraling. Door invloed van licht kan acaciahout na verloop van tijd een warme en lichtere kleur krijgen.

Het onderhoud van acaciahout
Zoals bij elk houten meubel kun je ook meubels van acaciahout afnemen met een vochtige doek en nawrijven met een droge doek. Maar alleen afstoffen is niet genoeg. Acaciahout reinig je met de Natural Wood Cleaner. Breng daarna wat Mat Polish aan op een zachte doek, wrijf het egaal in het hout en laat drogen. Hardnekkige plekken kun je nogmaals behandelen. Herhaal deze behandeling 4 tot 6 keer per jaar.

TEAKHOUT = DUURZAAM, NATUURLIJK, KARAKTER

Wat is teakhout?
Teak is een houtsoort met een natuurlijke uitstraling en duurzaam karakter. Het materiaal is onbewerkt en dat zie je aan de noesten, scheurtjes en lichte verkleuringen. Door verschil in luchtvochtigheid en temperatuur van het land van herkomst en Nederland blijft het hout altijd werken.

De eigenschappen van teakhout
Onbewerkt teakhout herken je aan de uitstraling van echt hout. Teakhout heeft noesten, scheurtjes en kan krimpen of uitzetten onder invloed van temperatuur of luchtvochtigheid. Zet een meubel van teakhout dus niet direct naast de kachel of verwarming. Teakhout is een uniek product met authentieke eigenschappen, die je huis een warme sfeer geeft.

Het onderhoud van teakhout
Teakhout moet je met zorg en liefde behandelen. Met de Natural Wood Cleaner reinig je een teakhouten meubel. Met Teakfix, een onderhoudsmiddel speciaal voor teakhout, geef je het materiaal een verzorgende behandeling. Bouman & Potter raadt aan om deze behandeling ongeveer 4 keer per jaar te herhalen.

MELAMINE = HOUT LOOK, KRASVAST, ONDERHOUDSVRIENDELIJK

Wat is melamine?
Melamine is een stevig en onderhoudsvriendelijk materiaal met de uitstraling van echt hout.

De eigenschappen van melamine
Melamine voelt aan als echt hout, maar kent geen houtwerking. Het materiaal heeft een kunststof afwerklaag, die wordt aangebracht op een basis van plaatmateriaal. Hierdoor is een meubel van melamine krasvast, slijtvast en stootvast. Vaak wordt er bij meubels gewerkt met 3D melamine om de hout look zo echt mogelijk te maken. Je voelt dan de ribbels van het hout in de melamine.

Het onderhoud van melamine
Meubels van melamine zijn heel eenvoudig in onderhoud. Je kunt de meubels schoonmaken met een vochtige doek. Bouman & Potter raadt wel aan om na te wrijven met een droge doek. Gebruik geen reinigingsmiddelen, die kunnen de uitstraling van het materiaal verminderen. Als je glazen, pannen of vazen neer wilt zetten op een ondergrond van melamine, gebruik dan altijd een onderzetter. Reinig en verzorg melamine met de Multi Cleaner.