Maxi-Cosi: Veiligheid Voorop

Wanneer je op pad gaat met je kind, wil je er zeker van zijn dat je auto is voorzien van een veilige autostoel. Daarom raad ik je aan om tijdens je zwangerschap al na te denken over het vervoeren van je kleine. Zeker als je veel gebruik maakt van de auto! Een groep-0 autostoel, in de volksmond aangeduid als Maxi-Cosi, is een perfecte stoel om mee te beginnen. Maxi-Cosi is een merk dat verder kijkt dan de wettelijke verplichtingen en daarom ben ik groot fan van Maxi-Cosi.

Van Gordel Naar Cabrio-Fix

Bij mijn eerste kind kocht ik een autostoel, die vastgemaakt kon worden met een riem. Op het oog zat de stoel stevig vast, maar al bij een kleine aanrijding zat hij scheef in de auto. Ik schrok behoorlijk! Een nieuwe autostoel bij de komst van baby twee was voor mij vanzelfsprekend. Het werd de Maxi-Cosi Cabrio-Fix met een Fixstation. Een fijn systeem, waarbij de autostoel met één klik veilig vast zit. Dat was een hele verbetering ten opzichte van mijn eerste autostoel. Ondertussen zijn de eisen op het gebied van veiligheid nog meer aangescherpt en de nieuwste autostoelen zijn voorzien van een extra bevestigingspunt. Zo ben je verzekerd van optimale veiligheid.

De I-Size Wetgeving

De wetgeving op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen zal de komende jaren worden aangescherpt. Vanaf 2018 is de I-size norm verplicht. Dit staat voor de intelligente maat, de lengte van je kind gaat een grote rol spelen. Tot nu toe mocht een baby vanaf de 8e maand al in een vervolgstoel. Dat is natuurlijk veel gezelliger, want je kind ziet meer, is vrolijker en tijdens het rijden kun je beter contact maken. Maar veilig is het niet, want het nekje van je kind is nog niet sterk genoeg om de druk van een botsing op te vangen. Daarom is het nu verplicht om een baby tot de 15e maand achterwaarts te vervoeren.

Tot nu toe werd er altijd gekeken naar het gewicht of de leeftijd van je kind, maar bij de nieuwe richtlijnen is de lengte van een kind leidend. Een verandering waar ik heel blij mee ben, want dit speelt veel meer in op de individuele behoeften van het kind. Ook worden de nieuwe I-size stoelen als eerste autostoelen getest op zijwaartse botsingen.

De indeling is nu als volgt:

  • Achterwaarts gerichte stoel: tot 83 cm, verplicht tot 71 cm en 15 maanden
  • Voorwaarts gerichte stoel: langer dan 71 cm en ouder dan 15 maanden
  • Combinatiestoel: tot 83 cm in de achterwaartse stoel en dan kan hij omgedraaid

Maxi-Cosi is nu het enige merk met autostoelen op de markt, die volledig voldoen aan de I-size normen. Kidsworld XXL biedt een ruime selectie van deze autostoelen en ook de nieuwe Maxi-Cosi Pebble Plus is onderdeel van het assortiment. Ik mag een heerlijk warme Maxi-Cosi Pebble Voetenzak weggeven in een kleur naar keuze. Like onze Facebook pagina, deel de blog en laat je gegevens achter. De winnaar ontvangt op vrijdag 28 oktober een persoonlijk bericht.